Lofzang

Aan de witte muur van het Eemhuis in Amersfoort, de nieuwe locatie van Kunsthal Kade, hangen grote ronde glazen schalen. Het flaswerk vormt een kleurrijk geheel. Sommige schalen lijken op eencellige organismen en bij andere vormt de ronding van het glas een slakkenhuis. Twee glazen schalen in het werk Hemelsblauw van Marc Mulders verschillen. Op de een is een schedel te zien en op de ander een groot zwart oog met daarom heen een doornenkroon. Het zijn symbolen van vergankelijkheid en het alziende goog. Samen met de Christusfiguren die ook op de muurgetekend zijn, laten ze er geen twijfel over bestaan: de tentoonstelling ‘Vensters’ richt zich op de schepping.

Spiritualiteit is de basis van de kunst van Mulders, toch hoeft dat voor de nuchtere kijker geen belemmering te zijn om zijn werk te waarderen. Mulders’ vensters op de wereld laten geen natuurgewerld zien van een almachtige entiteit, maar richt zich juist op de kleinere wezens van de schepping. Tussen de glazen schalen zijn kikkertjes en papegaaien op de muur getekend. Op Mulders kleurrijke aquarellen zijn vlinders en pauwen te zien. Die dieren zijn misschien niet groots, maar wel extravagant.

Marc Mulders
Marc Mulders, ARK (2014)

Mulders werkt met glas, textiel, keramiek, knipsels uit tijdschriften en plaatjes van middeleeuwse illuminaties. Hij schildert, tekent en aquarelleert. Alle materialen zijn hem even lief; er zit geen hiërarchie in de tentoonstelling. Dat geldt ook voor de selectie van kunstwerken van andere kunstenaars die Mulders geeft gemaakt om een relatie aan te gaan met zijn werk. Hij hangt bekende namen uit de hedenaagse kunst, zoals Jan Schoonhoven naast dat van jonge kunstenaars.

Wat zijn eigen werk met dat van de andere kunstenaars te maken heeft, maakt Mulders duidelijk in een begeleidend boekje. In het witte driedimensionale papier-maché raster van Schoonhoven herkent Mulders de patronen van een honingraat. Door al die keurige kleine op elkaar gestapelde vakjes en de schaduwen die ze werpen, ontstaat de gelijkenis met het werk van bijen.

De geometrische vormen van Schoonhoven verschillen sterk met de lange kronkelende dunne lijntjes in de tekeningen van Josine Timmer, waarin je het patroon van boomschors herkent. De dikke zwarte lijnen op de doeken van Jan koen Lomans doen weer denken aan de nerven van planten, en het goudgele gaas dat over de doeken gespannen is lijkt weer op de kleur en textuur van meeldraden. Terwijl het werk van Lomans net als de kunst van Van Schoonhoven en Timmer abstract is, wijst Mulders erop hoe de vormen hem doen denken aan de patronen in de natuur.

Bij generatiegenoot Couzijn van Leeuwen is de verwijzing naar de natuur nadrukkelijker. Een tafel ligt vol met geprepareerde insecten gemaakt van bananen- en sinaasappelschillen. De verscheidenheid en complexiteit van de kleine beestjes is direct zichtbaar. Door de kunst van Mulders en de kunstwerken die hij heeft geselecteerd ontstaat zo een bescheiden poëtische lofzang op de natuur, het leven en de rijkdom daarvan.

‘Vensters’
Marc Mulders
3 mei t/m 31 augustus 2014
Kunsthal Kade, Amersfoort

This article was published on 14 June 2014 in FD Persoonlijk, the magazine of Het Financieele Dagblad.